Het is zaterdag 1 april als Noormannen 1 af reist naar Burgh Haamstede. Vandaag geen tijd voor grappen, maar tijd voor een serieuze pot voetbal. Op het programma staat de wedstrijd tegen SJO FC de Westhoek, een club ontstaan na een fusie tussen DFS en Renesse. Bij winst wordt een kleine stap gezet richting een mogelijk kampioenschap, bij verlies worden de kaarten opnieuw geschud en ligt alles open.

In de thuiswedstrijd in oktober bleek de Westhoek een moeilijke tegenstander te zijn. Voetballend een van de betere ploegen in de competitie. In aanvallend opzicht trokken ze ten strijde in een 3-4-3 formatie, waardoor ze op het middenveld voortdurend een vrije speler hadden. Desondanks werd de wedstrijd toen toch omgezet in een 3-2 overwinning, maar we waren gewaarschuwd. Na een week voorbereidend trainen en een tactsiche bespreking werden op een zonnige zaterdagmiddag in Burgh Haamstede de volgende 11 namen het veld in gestuurd: Niels van Alphen; Jesse Simonse, Jari Kaland, Rens de Visser, Ron de Nooijer; Julian Coppoolse, Rens Janisse, Erwin Pouwelse; Mark Minderhoud, Pedro Boon, Dylan Maljers. Op de bank was plaats voor Jacco Cijsouw, Devi Jongepier en Pieter Jan Peene. Vlaggenist van dienst was Iek Verpoorten, Leendert Joosse was in dubbelfunctie als leider en verzorger.

In de eerste helft was direct duidelijk dat Noormannen dit keer wel een verdedigend antwoord had op het positiespel van de Westhoek. Tactisch stonden we goed, en de Westhoek had moeite om bij het Noormannen doel te komen. Aan de andere kant werden we vooral gevaarlijk met uitbraken na onderscheppingen dicht bij de laatste linie van de Westhoek, voetballend zag het er goed uit, maar helaas waren we niet in staat om deze kansen tot over de doellijn uit te spelen. Mark stuitte halfverwege de eerste helft van dichtbij op de keeper en Dylan en Rens werden gevaarlijk uit een corner, wat toch een van onze wapens blijkt te zijn in de laatste wedstrijden. Vorige week werden zelfs alledrie de doelpunten gemaakt vanuit een standaardsituatie. Na 39 minuten spelen was het raak voor de Noormannen, Pedro verraste de Schouwse verdediging met een vernuftige hakbal, waarna Erwin vrij door kon lopen op de keeper en de bal in de lange hoek schoof.

De tweede helft verliep op z’n zachtst gezegd iets minder gesmeerd dan de eerste helft. De ruimtes op het veld werden iets groter, waardoor Westhoek beter toe kwam aan voetballen en al snel gevaarlijker werd. Ook Noormannen bleef kansen houden, met name via lange ballen op Dylan die mooie duels uitvocht met de Schouwse versie van Jaap Stam. Halfverwege de tweede helft werd het zelfs 0-2, althans, in onze beleving. Dylan mikte na een aanval de bal goed in de linkerhoek, maar de vlaggenist aan Westhoek zijde had een buitenspelmoment waargenomen, waarna het doelpunt werd afgekeurd. Het echte spektakel begon een kwartier voor tijd. Na een rode kaart voor Nieks trok Pedro na jaren weer zijn keepershandschoenen aan.

Vele supporters van de Westhoek rekenden zich rijk met deze keeperswitch, maar gelukkig bleek, volgens hun, onze spits nog een betere keeper te zijn dan de 1e keeper zelf. Met 10 man was het vooral verdedigen en hopen op een succesvolle counter. Er lagen mogelijkheden omdat Westhoek vol op de aanval en voor een overwinning ging. 10 minuten voor tijd slaagde de Westhoek in het maken van een doelpunt, in de kluts belandde de bal voor de voeten van een Westhoek speler die de bal van dichtbij binnen schoot. In de resterende minuten was het vooral verdedigen en leunen op het uitstekende keeperswerk van Pedro. Met katachtige reflexen tikte hij bal na bal buiten de palen. Ondertussen was ook Pieter Jan Peene ingebracht voor Mark om het verdedigende blok te versterken. Niemand had durven dromen dat, naast verdedigende versterking, PJP wederom zou scoren en matchwinner zou worden. Net in de blessuretijd was het na een corner al bijna raak, maar belandde de kopbal van onze gouden wissel op het dak van het doel. Enkele minuten later was het wel raak. Jesse trapte een vrije trap vanaf de middellijn richting de tweede paal, waar de bal terug richting doel werd gekopt door Rens de Visser en afgemaakt werd door goalgetter Pieter Jan Peene. Eindstand 1-2, een terechte en zwaarbevochten overwinning.

Aanstaande zaterdag komen de Bevelanders op bezoek op de Prelaat, in misschien wel de grootste kraker van het lopende voetbalseizoen. Hopelijk kunnen we dan, net als op Schouwen, weer steunen op een mooi aantal fanatieke supporters. Tot volgende week!