Richtlijnen i.v.m. corona

Veelgestelde vragen over het corona-virus op de website van de KNVB

Maandag 8 maart 2021 - van de KNVB

Het kabinet heeft maandagavond 8 maart aangekondigd dat de huidige lockdown die geldt in Nederland om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan in ieder geval wordt verlengd tot en met 30 maart. De huidige maatregelen die gelden voor het voetbal worden hiermee automatisch ook verlengd tot deze datum. Daarnaast geldt van 21.00 uur ’s avonds tot en met 04.30 uur ’s ochtends een avondklok. Deze avondklok blijft tot ten minste woensdag 31 maart 04.30 uur van kracht. Een versoepeling van de maatregelen voor de sport is dat de overheid vanaf 16 maart toestaat dat spelers vanaf 27 jaar in groepjes van maximaal vier personen buiten mogen trainen, mits zij onderling 1,5 meter afstand houden.

De verlenging van de lockdown betekent voor het voetbal verder op hoofdlijnen het volgende:

 • Wedstrijden van alle amateurcompetities zijn tot nader order niet toegestaan.
 • Spelers vanaf 27 jaar mogen trainen in groepen van vier personen en met onderling 1,5 meter afstand.
 • Voor jeugd en jongvolwassenen t/m 26 jaar geldt geen beperking in de groepsgrootte en de onderlinge afstand tijdens de training. Zij mogen onderling trainingswedstrijdjes spelen bij de eigen vereniging.
 • Alle kantines en kleed- en doucheruimtes blijven gesloten.
 • Alle binnensportaccommodaties blijven gesloten.
 • Geen publiek toegestaan op de sportaccommodatie.

Woensdag 4 november 2020 14.00 uur - van de KNVB

Het kabinet heeft dinsdagavond 3 november wederom extra maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze extra maatregelen gaan in vanaf woensdag 4 november 22.00 uur en gelden in elk geval voor de komende vier weken. Voor het voetbal betekent dit op hoofdlijnen:

 • Wedstrijden van alle amateurcompetities zijn tot nadere order niet toegestaan.
 • Seniorenteams mogen alleen trainen in groepen van twee personen en met onderling 1,5 meter afstand.
 • Voor jeugdteams geldt geen beperking in de groepsgrootte en de onderlinge afstand tijdens de training. Zij mogen onderling trainingswedstrijdjes spelen bij de eigen vereniging.
 • Alle kantines en kleed- en doucheruimtes blijven gesloten.
 • Geen publiek toegestaan op de sportaccommodatie.

Donderdag 15 oktober 2020 18.00 uur - van de KNVB

Naar aanleiding van de aangekondigde coronamaatregelen door het kabinet is ook de corona-FAQ voor het voetbal bijgewerkt. Daarnaast is ook het aangepaste protocol ‘Verantwoord Sporten’ vanuit NOC*NSF inmiddels beschikbaar.

Dinsdag 13 oktober 2020 20.00 uur - van de KNVB

Vanwege de verder oplopende landelijke besmettingscijfers heeft het kabinet zojuist extra maatregelen aangekondigd. Deze maatregelen raken het amateurvoetbal wederom hard.

Uiteraard roepen deze maatregelen ook een hoop praktische vragen op. In overleg met NOC*NSF en het ministerie van VWS wordt er hard gewerkt aan het verduidelijken van alle maatregelen voor het voetbal. Hier zullen we jullie de komende dagen verder over informeren.

Amateurvoetbal geen brandhaard
Dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers konden voetballers de afgelopen weken eindelijk weer op een verantwoorde manier de sport beoefenen die ze zo leuk vinden. Ondanks een aantal coronagevallen en nog meer spelers die uit voorzorg in quarantaine moesten, is het afgelopen weekend zo’n 80% van de geplande wedstrijden gespeeld.

Uiteraard zien ook wij de sterk gestegen coronacijfers en snappen de noodzaak voor maatregelen. We zijn ons ervan bewust dat we alleen gezamenlijk het virus onder controle kunnen krijgen en dat ook het voetbal hierin zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Maar het amateurvoetbal is duidelijk geen brandhaard gebleken daar de meeste besmettingen thuis, op het werk en bij vrienden en familie plaatsvinden. Op het zaalvoetbal na, worden alle wedstrijden in de buitenlucht gespeeld. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat men op het veld nooit lang binnen de 1,5 meter afstand van elkaar verkeert en dat sporten aantoonbaar een goede invloed op de weerstand en gezondheid van mensen heeft. Daarnaast biedt het een gezonde uitlaatklep voor met name de jeugd die in deze tijd weinig kanten op kan.

Gevolgen
Nu in de samenleving de coronacijfers oplopen, kunnen we niet anders dan zo goed mogelijk doen wat we mogen doen; binnen de mogelijkheden de mensen veilig laten trainen. Daarmee hopen we dat versoepelingen van de maatregelen zich via de routekaart van het kabinet zo snel mogelijk aandienen. Een pauze van twee weken is voor de competities te overbruggen maar gaat dit veel langer duren, dan kunnen de negatieve gevolgen voor het sportieve en sociale netwerk dat amateurvoetbal heet wel eens structureel worden. We moeten de voordelen die het sporten en het amateurvoetbal bieden dan ook niet uit het oog verliezen. Niet tijdens de coronatijd en ook niet voor daarna.

Zoals gezegd werken we hard aan een verduidelijking van de maatregelen voor het voetbal. Houd daarom de komende dagen onze speciale coronapagina www.knvb.nl/coronavirus goed in de gaten voor nadere informatie.

Dinsdag 13 oktober 2020 20.00 uur - van De Noormannen

Het zal na de persconferentie van dinsdagavond voor iedereen duidelijk zijn. In verband met het terugdringen van het aantal besmettingen van het Corona virus, worden door zowel de senioren als de jeugd de komende weken geen wedstrijden gespeeld. De jeugd kan blijven trainen, maar douches en kleedkamers blijven gesloten. Er stond nog een ledenvergadering voor 30 oktober gepland. Hier komen we nog op terug. Belangrijk is nu vooral dat we met z’n allen gezond en wel uit deze crisis komen. Daarvoor moeten we ons houden aan de richtlijnen. Probeer individueel je conditie op peil te houden.

Denk ook aan de sponsoren van de vereniging, met name de horeca. Ook die zullen in deze tijd alle zeilen bij moeten zetten om het hoofd boven water te houden. Wil je wat lekkers eten, kijk dan eerst in de sponsorenlijst of je het daar wat kan afhalen of kopen.

We hopen iedereen na deze periode weer gezond te zien op de Prelaat. Indien je vragen en/of opmerkingen hebt, geen probleem! Neem contact op met het bestuur, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  We proberen toch regelmatig een nieuwsbrief uit te brengen, zodat we jullie verder op de hoogte kunnen houden.De KNVB verzamelt de meest gestelde vragen over het coronavirus en de gevolgen voor het voetbal op hun website. Zodra er nieuwe maatregelen bekend worden gemaakt wordt de pagina zo spoedig mogelijk bijgewerkt met de laatste informatie.

Kijk voor een overzicht op:
https://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/uitgelicht/61834/amateurvoetbal-geen-brandhaard-wel-grote-zorgen
https://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/uitgelicht/59625/veelgestelde-vragen-over-het-coronavirus-en-voetbal

Zie hieronder alle informatie van de rijksoverheid m.b.t. sport.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport

Zie voor actuele informatie over het coronavirus de website van het RIVM:
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19

En het Corona Dashboard van de overheid:
https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/ 

Maak er wat van, let een beetje op elkaar en spreek elkaar zonodig aan!