FB en Insta bericht Tijdlijn

Hoewel ruim 20 jaar niet meer woonachtig in Westkapelle volg ik De Noormannen nog op de voet. Toch valt het nog niet mee om 25 jaar na mijn actieve voetbalcarrière een elftal samen te stellen met de beste spelers waarmee ik heb samengespeeld. Maar uiteraard doe ik graag een poging, helaas is niet te vermijden dat sommige namen al eerder in deze rubriek voorbij zijn gekomen (maar dat zullen de betreffende spelers dan waarschijnlijk wel verdiend hebben!). Ik kies verrassend genoeg voor een aanvallende 4-2-4 opstelling, wat geen gebruikelijke opstelling voor Noormannen is.
 
Als keeper komt bij mij direct één naam naar voren en dat is die van Matthijs van Wageningen. Een lenige keeper met snelle reflexen die eigenlijk te goed was voor het niveau waarop het eerste elftal destijds acteerde. Matthijs kon ook aardig meevoetballen en was alleen in luchtduels wellicht ietsje minder maar…
 
…dat is ook niet echt nodig met een centraal verdedigingsduo bestaande uit Leo Brasser en Bram Faasse. Beiden kopsterk waarbij Leo wat meer de meevoetballende kant verzorgde en Bram op meedogenloze wijze iedere spits uit de wedstrijd speelde. Soms wellicht iets té meedogenloos, als er in die tijd een VAR was geweest was het voor Bram iets moeilijker geworden. Hoewel Bram ook zeker goed kon meevoetballen, het was alleen iets minder zijn taak. De verdediging bestaat verder uit Leo Gabriëlse op links en Ronald van Dalen op rechts. Leo stond door zijn techniek en tactisch inzicht vaak heel goed opgesteld en had ook een prima voortzetting. En Ronald kon heel goed een taak uitvoeren waar hij zich met ziel en zaligheid op stortte onder het principe ‘uitdelen en incasseren’.
 
Met slechts twee middenvelders is het natuurlijk wel belangrijk dat dit spelers zijn met een groot loop- en incasseringsvermogen. En dan kom ik uit bij Aarnout Huibregtse en Pieter Cijsouw. Beiden ook nog eens met een goede (trap-)techniek.
 
Centraal in de spits Henk Wielemaker en Jackie Minderhoud. De eerste natuurlijk onvermijdelijk, daar hoef ik denk ik verder geen toelichting bij te geven. Misschien nog wel dat Henk op een gegeven moment een paar keer (op fraaie wijze) had gescoord met een lobje over de keeper. En dat hij dat zo leuk vond dat hij dat vervolgens op ieder moment wéér probeerde te doen, hoewel dat niet altijd de beste oplossing was. Jackie was altijd aanspeelbaar en continu in beweging, hij sleurde echt over het hele veld. Maar desondanks ook met een behoorlijk doelpuntengemiddelde achter zijn naam. Waar Henk zijn lobje had, had Jackie een voorliefde voor een passje buitenkant (rechter)voet. Op de vleugels vinden we Evert Wisse op links, de man met een fantastische techniek en geweldige linkertrap. Onnavolgbaar voor tegenstanders, maar soms ook voor medespelers en scheidsrechters. En op rechts de supersnelle Piet van der Welle, ook nog eens enorm doelgericht. Piet was een heerlijke voetballer om in je elftal te hebben want als je flink onder druk stond was er altijd de mogelijkheid om de bal ver naar voren te peren, Piet rende er wel achteraan. Hij was zelfs zo snel dat veel grensrechters hem niet bij konden houden…
 
Als trainer/coach van dit team zat ik eerst te denken aan Piet Baart, maar hij was waarschijnlijk wat te zachtaardig voor deze functie. Dan toch maar Herman Schotman. Herman was alleen maar met voetbal bezig, bloedfanatiek. Een winterstop was er niet, zelfs op 3e kerstdag moest er ’s morgens nog getraind worden. En als het trainingsveld afgekeurd werd, was er altijd nog de mogelijkheid om te gaan hardlopen of een partijtje te spelen op de verlichte parkeerplaats van Hotel Zuiderduin. Ik kon dat fanatisme van Herman wel waarderen, maar ik snap ook dat anderen hier iets minder enthousiast over waren.
 
Al met al is dit wel een aardig elftal geworden hoewel ik bang ben dat het niet zo succesvol zou zijn vanwege de gekozen tactiek. Vleugelspitsen Evert en Piet stonden niet echt bekend om hun voorliefde voor meeverdedigen dus de druk op middenvelders en backs zou wellicht iets te groot worden. Maar wellicht kunnen we één van de hoofdrolspelers van dit elftal zélf om zijn mening vragen: Ik ben benieuwd welk team Evert Wisse de volgende keer gaat opstellen.

De foto is van een jubileumtoernooi in 1992.
Staand vlnr: Adri Roelse, Leo Jobse, Peter Hendrikse, Caroline Wisse, Jacqueline Cijsouw, Lennie Boogaard, Monique Hendrikse en Lia van Sighem.
Zittend vlnr: Jan de Pagter, Erika Toutenhoofd, Richard Boel, Pieter van Glabbeek, Robbie Boogaard en Kees van Sighem.