Mail van Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal

Wij zijn blij dat de Tweede Kamer en het kabinet hebben geluisterd naar de bezwaren vanuit de amateursport. Met deze uitkomst is voor bijna drieduizend voetbalverenigingen, 600.000 volwassen amateurvoetballers en duizenden vrijwilligers een werkelijk onmogelijke situatie voorkomen. Het eerdere plan, het tonen van een Corona Toegangsbewijs (CTB) door sporters en publiek van 18 jaar en ouder ook voor de buitensport, was praktisch niet uitvoerbaar.

Voor het zaalvoetbal is er helaas anders geredeneerd en is het moeten tonen van het CTB door sporters en publiek van 18 jaar en ouder in stand gebleven. Naar verluidt omdat sporthallen doorgaans één toegangsdeur hebben en omdat de meeste sporthallen niet door vrijwilligers, maar door professionals worden beheerd. Wij adviseren de zaalvoetbalbestuurders in contact te treden met de eigenaar van de sporthal, doorgaans de gemeente, voor het scheppen van duidelijkheid en eventueel het maken van afspraken.

Voor het veldvoetbal blijft het sporten in elk geval voor iedereen toegankelijk. Dat is goed nieuws aangezien sporten een positieve invloed heeft op de gezondheid en dus ook de gezondheidszorg. Ook heeft deze wijziging een positieve invloed op de sociale aspecten van verenigingsleven. Iedereen kan elkaar nog blijven ontmoeten. Maar gelijker tijd vragen de nieuwe maatregelen weer ontzettend veel van het aanpassingsvermogen van de vrijwilligers, de voetballers en het publiek.

Resumerend heeft het demissionair kabinet per 6 november de volgende nieuwe maatregelen aangekondigd voor de sport.

  • Bij sporten op binnensportlocaties is er voor publiek én sporters vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs vereist. Dit geldt dus ook voor het zaalvoetbal. Bij het betreden van de locatie zal een CTB getoond moeten worden.
  • Voor de buitensport geldt dat alléén voor de binnenruimtes van de sportlocatie (zoals kleedkamer, toilet, bestuurskamer, sportkantine) en het buitenterras een CTB getoond moet worden.

Let op: er is een uitzondering voor mensen die functioneel aanwezig moeten zijn en voor vrijwilligers. Zij hoeven geen CTB te tonen. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, alle vrijwilligers. Dit geldt echter niet voor ouders die meerijden naar uitwedstrijden, zij moeten bij binnen locaties wel een CTB tonen.

Deze maatregelen gaan aanstaande zaterdag in, maar de overheid heeft richting de sportsector aangegeven er begrip voor te hebben als de praktische invoering niet direct geregeld is. Uiteraard er wel op vertrouwend dat de benodigde processen in gang worden gezet. Wij willen benadrukken dat het aan de verenigingen is om haar leden en het publiek op te roepen dat ze zelf ook hun verantwoordelijkheid hebben ten aanzien van het kunnen betreden van binnenruimtes en specifiek het betreden van de kleedkamer en hen oproepen om het de vrijwilligers van de club niet onnodig moeilijker te maken dan het al is. Het gedrag van onze sporters/publiek wordt medebepalend voor mogelijke toekomstige maatregelen van de overheid.

Bij de veiligheidsregio’s is er geld, beschikbaar gesteld door het Rijk, voor het handhaven van de coronatoegangsbewijzen. Informeer hiernaar bij je eigen gemeente, wellicht helpt het bij het vergemakkelijken van de controle op CTB.

Kijk hier voor de meest gestelde vragen: FAQ: veelgestelde vragen over coronavirus en sport - NOCNSF

Contact en meer informatie
Kijk voor alle informatie over voetbal en het coronavirus op www.knvb.nl/coronavirus.

Met sportieve groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee
Directeur-bestuurder amateurvoetbal