Mark Minderhoud. Ik ken niemand die meer van het spelletje houdt.

25 jaar lang seniorenvoetbal.
25 jaar lang voetballen in een 1e elftal (oke, ook VC Vlissingen 2 zag ‘m af toe).
23 jaar lang voetballen in Noormannen 1. 23 jaar!!
En dan ook nog eens al die jaren fit, want zware blessures hebben hem nooit geteisterd.

Zo fris als een hoentje.

Mark Minderhoud, wat een held.
Om maar in voetbal termen te beginnen trap ik af met een statistiek waar menig aanvaller, menig voetballer, jaloers op moet zijn, namelijk zijn goals. In zijn glansrijke carrière scoorde Mark maar liefst 260 competitiedoelpunten. 260!!
Mark staat daarmee maar liefst 6e op de Zeeuwse all-time topscoorderslijst.

Ook in de districtsbeker overlegt Mark mooie cijfers: maar liefst 55 bekerdoelpunten en al 21 bekerseizoenen op rij minimaal 1 doelpunt. Met dat laatste is hij Zeeuws recordhouder. Geen enkele andere speler heeft al 21 seizoenen op rij gescoord in het bekertoernooi.
Kippenvel. Een ware goalgetter met een snaveltje voor de goal.
Je zou kunnen zeggen dat ie z’n ei er wel in kwijt kon.

Mark Minderhoud. All time club topscoorder van de Noormannen. 3x raden wie er dit seizoen de topscoorder is. Precies, Mark Minderhoud. Ik heb de cijfers niet paraat, maar ik kan me niet voorstellen dat er veel seizoenen zijn geweest waarin hij niet als onze competitietopscoorder is geëindigd. Zijn meest doeltreffende seizoen was 08/09, toen mede dankzij zijn 32 competitiegoals het kampioenschap in de 4e klasse gevierd kon worden. Mark scoorde toen met 11 doelpunten overigens ook nog eens zijn meeste goals in één bekerseizoen. Wat een aantallen! En toch is er van hanengedrag bij Mark geen sprake.

Niet verwonderlijk huisvesten zich in die 4e klasse ook de ploegen waar Mark het vaakst trefzeker tegen is geweest. Met 12 goals tegen Spui, ook 12 goals tegen Nieuwland en 11 goals tegen Jong Ambon is de kelder van Zeeuwse voetbal goed vertegenwoordigd, maar ook tegen sterkere tegenstanders heeft Mark regelmatig het net gevonden: 10 tegen Bevelanders, 8 tegen Veere, 8 tegen VCK, 8 tegen Walcheren, 8 tegen Aardenburg. U begrijpt, het volledige lijstje is lang, heel lang.

Mark heeft vaker gescoord op de zaterdag dan op de zondag. De meeste seizoenen speelde Mark in de 3e klasse zaterdag. Daar heeft hij ook zijn meeste goals gemaakt, namelijk 94, gevolgd door de 4e klasse zaterdag met 69 (viespeuk!) en op de 3e plek de 4e klasse zondag met 59. Zijn zaterdagtotaal wat betreft competitiegoals staat op 171 goals. Zijn teller op de zondag staat op 96 goals, waarvan 6 bij VC Vlissingen. Van schieten als een kip zonder kop is bij hem geen sprake.

Mark Minderhoud. Een goudhaantje. De trainer die hem het langst onder z’n hoede heeft gehad is Lennard Kerkhove. Lennard is ook de trainer onder wie hij met 70 doelpunten het vaakst heeft gescoord, gemiddeld 10 per seizoen. Onder Evert Wisse en Marcel Nijsse was hij overigens productiever met 66 en 62 goals, bij beiden in 3 seizoenen.

Ook heeft hij een aantal trofeeën in zijn palmares. In zijn carrière is Mark 5x kampioen geworden. Dat is 4x met Noormannen met de kampioenswedstrijden tegen Sluis, Vosmeer, Nieuwland en Nieuwdorp, en 1x met Vlissingen. Met Mark in je selectie kon en kun je als trainer dan ook niet snel falen. Maar toch… niet dat ik nu de knuppel in het hoenderhok wil gooien, maar hij is ook wel 3x gedegradeerd (2x met Noormannen, 1x met Vlissingen). Dat ter zijde.

En dan over zijn multifunctionaliteit in het veld. Met name onder trainer Lennard Kerkhove heeft hij flink wat posities gezien. Zo’n alleskunner kun je ook overal kwijt. Wist je bijvoorbeeld dat Mark naast als spits, vleugelaanvaller, aanvallende middenvelder, verdedigende middenvelder, linker en rechter middenvelder en laatste man te hebben gespeeld, en dat ook nog allemaal nog eens in een batterij aan formaties, ook als keeper van Noormannen 1 heeft gefungeerd? Op een zonnige zaterdag tegen Walcheren was hij een keer niet haantje de voorste maar haantje de achterste, zo gezegd. Ondanks dat ie het toen zo druk had als een kip met Pasen, werd die wedstrijd slechts nipt met 2-1 verloren.

Vandaag is het Mark z’n uitzwaaiwedstrijd. Hij vliegt uit zou je kunnen zeggen, voor zover zijn soort dat dan kan. Vandaag de laatste keer dat hij voor een officiële competitiewedstrijd in het shirt van Noormannen 1 rondscharrelt. Persoonlijk heb ik de eer gehad liefst 14 seizoenen met Mark in Noormannen 1 te mogen voetballen. Ook een record, denk ik. Inmiddels is geen oogcontact meer nodig om elkaar te vinden, ware het niet dat mijn voeten, in tegenstelling tot de jouwe, niet altijd doen wat ze zouden moeten. We hebben mooie momenten meegemaakt. Van Cadzand tot Lage Zwaluwe, van Zwijndrecht tot Hulst en van Etten-Leur tot Scharendijke. Zelden met bussen supporters, vaker was er geen kip te bekennen. Of nou ja, eentje dan, terwijl dat er in heel veel meer wedstrijden in ieder geval twee hadden moeten zijn.

Wat zou Ad trots op je zijn geweest, Mark. Of, wat is Ad trots op jou, Mark! En dat geldt voor Janneke ongetwijfeld niet anders. Je bent een held, een voorbeeld.

Ik hoop dat je vandaag opnieuw tot scoren komt en weer je viering doet die je zoveel jaren heeft gekenmerkt: weglopen richting de cornervlag, tongetje naar buiten en niet op de laatste plaats zijn befaamde radslag. Doe het, Mark. Als laatste wapenfeit. Voor het publiek. Voor ons. We helpen je daarna wel van het veld ;)

Bedankt voor alles dat je de vereniging hebt gegeven, Chicken! Bedankt.