En dus een nieuwe start. De laatste keer dat dit bij Noormannen 1 kon worden gezegd is alweer negen jaar geleden toen Lennard Kerkhove het stokje overname van Ad Poortvliet, onder wie Lennard als assistent werd klaargestoomd voor het grote werk. Een nieuwe trainer dus. Sinds de start van dit seizoen zwaait Michael Richard de scepter. En dat is even wennen, van beide kanten. Alsof je aan een nieuwe studie begint, nieuwe schoenen draagt, op een nieuwe bank zit... even wennen. Michael laat de ploeg een ander systeem spelen met op papier een ‘overtal’ op het middenveld dat op de juiste momenten hoog druk zet. Waarom? Simpel, omdat zijn selectie zich daar voor leent. Met verzorgd voetbal van achteruit moeten de voordelen van het gecreëerde voetballende overtal optimaal kunnen worden benut. Aan de voorhoede rest dan eigenlijk alleen nog de taak om het gedane werk te bekronen en af te ronden. Maar… de praktijk is waarschijnlijk weerbarstiger. Daarom wedt Michael niet op één paard en laat hij zijn ploeg zich ook verdiepen in standaardsituaties (corners en vrije trappen). Als een ware Frans Hoek instrueert Michael zijn spelers om de kans tot een doelpunt uit een standaardsituatie verder te vergroten. Supporter en vijand zullen dan ook worden verrast dit seizoen, al moeten sommige eigen spelers de situaties ook nog leren herkennen. En daar zijn, naast trainingen, dan ook de oefenwedstrijden voor.

De oefencampagne werd afgetrapt op Schouwen-Duiveland tegen sv Duiveland uit Oosterland. Jaren geleden, seizoen 2010-2011 toen Noormannen nog in de 2e klasse speelde, kruisten beiden ploegen ook de degens. Duiveland eindigde toen als middenmoter (plek 7). Noormannen eerder een laagvlieger (plek 12). Het Noormannenseizoen dat het via de nacompetitie degradeerde naar de 3e klasse, maar in dat seizoen wel meer doelpunten had gescoord dan de kampioen VVC ‘68. Van de selectie van toen zijn enkel Erwin Pouwelse en Rens de Visser nog actief voor Noormannen 1. Afijn, ondanks dat Duiveland nu ook in de 4e klasse uitkomt, waren de verwachtingen nog vrij hoog. Daarbij werd er ook nog op kunstgras gespeeld, wat voor Noormannen doorgaans niet de favoriete ondergrond is om op te voetballen. Desalniettemin domineerde De Noormannen zeker het eerste uur de wedstrijd en kwam Duiveland er met slechts één kopbal op doel niet aan te pas. Noormannen tikte de bal met vlagen gemakkelijk rond en wist nagenoeg iedere poging tot een Duivelandse speldenprik vroegtijdig onschadelijk te maken. Het laatste half uur werd het wat slordiger, maar met een score van 5-0 op het scorebord, een vrij hoge temperatuur en het spelen van weer een eerste wedstrijd is dat misschien ook allemaal zo gek niet. Al met al een oefenwedstrijd met veel positiviteit en een goede basis om op verder te gaan.

En die lijn werd doorgezet tegen het 2e elftal van SVOD ’21; de fusieclub waarvan het 2e elftal afgelopen seizoen goed meedraaide in de reserve 1e klasse. Sport Vereniging Oostkapelle Domburg dus. Voetballen tegen Domburgers is altijd speciaal. Die derby’s wil je simpelweg niet verliezen, al was van een derby weinig sprake, want er stonden louter ‘Oostkapellaars’/'niet-Domburgers' in het veld, onder wie een aantal oudgedienden tegen wie, net als tegen Duiveland, jaren terug ook in de 2e klasse werd gespeeld. Oostkapelle 1 degradeerde toen samen met Noormannen 1 naar de 3e klasse, waarna Oostkapelle het seizoen erop direct weer promoveerde. Afijn, om weer maar een parallel met de wedstrijd tegen Duiveland te trekken: Noormannen 1 domineerde opnieuw. 70%. Een bescheiden inschatting van het percentage balbezit voor Noormannen. 4. Het aantal toch wel 100% kansen die Noormannen de 1e helft had. 80’ minuut. Het moment dat SVOD ’21 pas zijn eerste serieuze doelpoging waagde, die overigens nog naast ging ook. Levien heeft letterlijk geen redding hoeven maken. En net als tegen Duiveland wisselde Noormannen veel van positie, vond het voortdurend de vrije man en bespeelde het goed de vrije ruimte. Fris, dynamisch en beweeglijk. Noormannen won met 2-0 zonder ook maar een moment in gevaar te zijn geweest. Als de trainer dan zegt dat je trots mag zijn op het vertoonde spel, dan weet je dat het goed was.

De oefencampagne werd afgesloten met een wedstrijd tegen competitiegenoot MZVC 1. Een wedstrijd met een ander spelbeeld dan de voorgaande twee wedstrijden. Niet zozeer omdat MZVC tot ver op de eigen helft inzakte, maar meer omdat Noormannen maar beperkt in staat was de Middelburgse muur te slechten. Hoewel Noormannen de eerste helft nog niet eens zo slecht speelde, oogde het minder fris, minder dynamisch en minder beweeglijk, terwijl dat in de voorgaande twee wedstrijden juist de kracht was en de tegenstander op die manier uit elkaar werd getrokken. Zoals ook in eerdere seizoenen al is gebleken is Noormannen kwetsbaar en onvoldoende doortastend als het niet 100% is en geeft, ongeacht de tegenstander. Tegelijkertijd doet een mindere wedstrijd juist ook beseffen dat ‘we’ nog genoeg te ontwikkelen hebben en alles niet ineens vanzelf gaat. Desondanks werd de wedstrijd wel gewonnen (2-1).

Al met al een voorbereiding met veel positiviteit en nog meer aanknopingspunten voor een mooi een hoopvol vervolg. Drie wedstrijden gespeeld, drie gewonnen, negen doelpunten voor en één tegen, overwegend goed voetbal, veel kansen gecreëerd, nauwelijks kansen weggeven en, misschien nog wel het belangrijkste, de sfeer is wederom goed. Na zware jaren in de 3e klasse waarin meer wedstrijden werden verloren dan gewonnen en het spel, mede door de tegenstand, niet altijd even mooi was, lijken nu weer andere tijden te zijn aangebroken. De verwachting mag dan ook worden uitgesproken dat Noormannen in het linkerrijtje zal gaan spelen en wil meedingen om promotie. Dat wilt u natuurlijk met eigen ogen zien dus wordt u ook bij deze van harte uitgenodigd om bezoek te (blijven) brengen aan het sportpark De Prelaat!

Tot slot. Zaterdag 2 september start het bekeravontuur. Veel ploegen zien dat als een verlengde voorbereiding, zo ook Noormannen. Toch wil de ploeg van trainer Michael Richard natuurlijk zo ver mogelijk komen, beginnend met het overleven van de poulefase. Noormannen speelt achtereenvolgens thuis tegen Colijnsplaatse Boys, uit bij WIK ’57 en uit bij Meeuwen, waarna op 23 september de competitie aanvangt met de thuiswedstrijd tegen Waarde 1. Na een afwezigheid van 5 jaar keert Noormannen dus terug in de 4e klasse. Het duurde na de laatste degradatie naar de 4e klasse in seizoen 2014/2015 drie jaar voor Noormannen weer wist te promoveren naar de 3e klasse. Hopelijk weet het vlaggenschip dat kunststukje nu eerder uit te voeren…