de 11 van edwin

De ‘11’ bepalen na 40 jaar voetbal, dan moeten we toch even terugblikken...

Als eerste schiet Wilco Dingemanse mij te binnen, lichtvoetige middenvelder met wie ik samen ben begonnen in de F-pupillen. Later groeide hij uit tot de vaste spelverdeler bij Meeuwen 1. 

Eddy Janse
 en Svend Minderhoud mogen hier ook niet ontbreken, al vanaf de allereerste jeugdwedstrijd gezamenlijk het veld in en nog steeds ijzersterk in de duels. Vervolgens de overstap naar het seniorenvoetbal op de zondag.

Met Henk Wielemaker heb ik in alle elftallen samen gespeeld. Het was altijd prettig voetballen met iemand als Henk naast je.

De spitsposities worden ingevuld door Alan Verstraate en Danny Gabriëlse. Met Alan heb ik veel samen gevoetbald in de jeugd en hij kwam regelmatig vanuit het 5e het 2e versterken, met zijn frivoliteiten ging hem dat prima af. Danny is met afstand de meest begaafde voetballer waarmee ik heb samengespeeld met een complete controle over de bal en een verwoestend schot, hij schoot de keeper desnoods mee het doel in. Hij had wel wat moeite met de veldafmetingen, maar dat werd hem vergeven want tot zijn 30e wist ie niet dat het veld groter was dan 16 meter.

De beste keeper stamt ook uit die jaren: Jan Vermeulen. Op een druilerige zondagmorgen ergens aan de Belgische grens op een bijveldje kwamen we zonder keeper te staan. Dat ging trainer Jan te ver en hij trok de stoute handschoenen aan. Het waren 45 fantastische minuten, wat een keeper! Alsof we in een scene van Braveheart waren beland. Niemand van de vijandelijke troepen durfde meer zijn doelgebied in. Dit heldhaftige optreden had een betere entourage verdiend.

Het waren trouwens toch niet echt snoepreisjes op zondagmorgen uit naar Clinge, Aardenburg, Nieuw-Namen of Sint Willebrord. Het kostte die laatste zondagsjaren ook steeds meer moeite om 13 man op de been te brengen. Soms hadden we geluk en had er nog iemand een surprise in de Hooizolder opgescharreld die nog als wissel mee kon. Het selectiecriterium werd bijgesteld naar deelname aan schoolvoetbal in de 6e klas van de basisschool. Uit deze periode schieten me dan ook weinig kandidaten te binnen voor deze rubriek. Gelukkig konden we deze misère bij de sponsor weer van ons af laten glijden. Een eervolle vermelding voor de uitbaters van ’t Troaljewerk, die ons wekelijks feilloos wisten op te beuren.

Hoe anders was het na de overstap naar de zaterdag, voor mij zonder meer de mooiste voetbalperiode. Elk seizoen meespelen om de bovenste plaatsen en met alle tegenstanders op Walcheren.
Met een aantal van de hierboven genoemde spelers, aangevuld met o.a. Leo BrasserJose Candeias en Thomas Wuite was het wekelijks een genot om te voetballen. Allemaal oud 1e elftal spelers, die geen verdere toelichting nodig hebben en hier allemaal al eens aan bod zijn gekomen. Ook de rest van dat team waren allemaal prima voetballers.

Later kwam Mark Riemens hier nog bij, hij vliegt nog steeds als een Duracell konijn onvermoeibaar over het veld.
Aangezien ik alle genomineerden op zowat elke veldpositie heb zien spelen, laat ik de opstelling hier even voor wat het is.

Tenslotte als runner-up: Rob Dek, als coach van Meeuwen 5 vond hij het wel erg sneu dat we maar 10 man konden opstellen. Tot afgrijzen van z’n eigen spelers kwam hij plotseling in het rood/zwart het veld in om bij ons het spel uit te zetten, helaas bleef het maar bij 1 wedstrijd.

Als trainer heeft Theo van Hercules mij zonder meer het meeste bijgebracht, zeer vakkundig. Trainer van de B- en A-junioren en vervolgens nog bij het 1e en 2e team, als dank mag hij de volgende keer zijn selectie maken.

De foto is overigens van juli 1985, voorwedstrijd Noormannen-NAC.